Verpleegkundig leiderschap: in de regen op de fiets!


Het duurde even voor ik echt wist welk punt ik wilde maken met deze blog over ‘verpleegkundig leiderschap’. Want, wat is het nu, of beter wat betekent het voor jou, de patiënt, de organisatie waarvoor je werkt en onze beroepsgroep. Ik heb de luxe om daar regelmatig over te mijmeren, bijvoorbeeld tijdens het schrijven van mijn proefschrift, het boek dat ik samen met andere auteurs heb geschreven of hardop tijdens de talloze lezingen met bevlogen verpleegkundigen in het land. Maar wanneer denk ik er niet aan. Als ik ‘aan het werk ben’, ofwel, mijn ronde doe in de wijk. Dan ben ik bezig met de cliënten, familie, mantelzorgers, transfer uit het ziekenhuis, contact met de huisarts of afstemmen met de zorgverzekeraar. Dus, daarom, in de regen op de fiets door mijn wijk een reflectie over ‘wat is verpleegkundig leiderschap’ en ‘waarom is het zo belangrijk’. Belangrijkste conclusie, houd het dicht bij je patiënten en cliënten, maak ons ‘onzichtbare werk’ zichtbaar voor iedereen, werk nauw samen met andere disciplines en laat je horen tot ver buiten klapdeuren van je afdeling of de grenzen van je regio.

Pieterbas Lalleman

11 Comments

 1. Corina schreef:

  Wat mooi: “maak ons ‘onzichtbare werk’ zichtbaar voor iedereen”.

  Compliment!

 2. Olga Terhalle schreef:

  Verpleegkundig leiderschap hoeft niet ‘hoogdravend’ te zijn. Je onderscheiden en onderbouwd denken en handelen is de basis.

 3. klazina schreef:

  Juist de verdiepende waarom vragen, het coachen, daarin merk ik het verschil.
  Heerlijk niets op de automatische piloot doen!

 4. Belinda schreef:

  Waarom doe ik de dingen die ik doe en hoe doe ik ze!
  Bewustzijn van je eigen handelen en de onderbouwing daarvan, dat maakt het verschil.

 5. In gelijkwaardigheid leiderschap tonen is een belangrijke competentie van ons als verpleegkundige. Zeker in mijn rol als casemanager dementie.
  Leiderschap heeft niets te maken met de baas zijn, maar wie ben jij in de samenwerking met anderen. Bewust handelend vanuit kennis, ervaring en nieuwsgierigheid. Nieuwsgierig naar de achtergrond, wensen en behoeften van de cliënt. Nieuwsgierig naar het waarom. Nieuwsgierig naar de ander en hoe je elkaar kunt versterken in de samenwerking. Ook wel onderzoekend vermogen genoemd.
  Het besef dat goede zorg niet ophoudt voorbij het bed maar goede zorg bewerkstelligd wordt op alle niveaus en jij daar een rol in kan spelen.
  Mooi filmpje …

 6. Verpleegkunde student schreef:

  Wat fijn dat zoveel knappe onderzoekers hun krachten hebben gebundeld om een peperduur boek op de markt te brengen, waarin ze een hippe term koppelen aan competenties die voor iedereen die ook maar een klein beetje heeft feeling voor zijn vak, volkomen vanzelfsprekend zijn. Competenties die tevens al talloze keren in talloze verschillende competentieprofielen zijn beschreven. Bravo, het vergt flink wat leiderschap om op deze manier geld en middelen te verspillen die je ook had kunnen steken in het verbeteren van de kwaliteit van zorg!

  • Kim Henkel de Lange schreef:

   Ook al spreekt de cynische toon in deze reactie mij niet aan, inhoudelijk neig ik ernaar ‘verpleegkunde student’ gelijk te geven: zouden veel van de genoemde vaardigheden/kenmerken/eigenschappen van verpleegkundig leiderschap niet volkomen vanzelfsprekend moeten zijn voor de goed opgeleide verpleegkundige?
   Dat er nu zoveel aandacht is voor verpleegkundig ‘leiderschap’ suggereert dat het blijkbaar geen vanzelfsprekendheid is. Hoe komt dit? Is dat door de hiërarchische verhouding tussen artsen en verpleegkundigen? Komt het doordat verpleegkunde voornamelijk een vrouwenberoep is? Komt het door de opleidingen? Door de praktijk? Ik weet het oprecht niet.

 7. Tjaard de Vries schreef:

  Veel te veel, haast absolute waarde wordt gehecht aan evidence based practice. Dient sterk gerelativeerd te worden. Ben reeds 40 jaar werkzaam in de GGZ. De wetenschappelijkheid en de waarde voor mijn alledaagse praktijk is beperkt. Ik begeleid kwetsbare, ‘moeilijke mensen’. Ik hecht grote waarde aan onderzoek, maar voor de problemen waar de ‘moeilijke mensen’ (en ik) voor staan, heb ik niet heel veel aan dit conclusies en uitkomsten van dit soort onderzoeken.

  • Anneke schreef:

   Hai Tjaard
   Ik sluit me volledig aan bij jouw reactie. Ook ik “grijp” vaak mis bij dit soort onderzoeken. Heb soms het idee dat wij als GGZ verpleegkundigen een vergeten groep zijn. Ik volg op dit moment de modulaire hbo-v en ook in de aangeboden lesstof is de psychiatrie helaas een onderbedeeld kindje. Jammer want ons werk is zo interessant.

 8. Wilma Helmantel schreef:

  Ik denk zeker als we met z’n allen meer verpleegkundig leiderschap tonen we de kwaliteit van zorg naar een hoger plan tillen. Wij zijn de deskundigen op ons vakgebied en het is belangrijk om mee te praten en denken over het beleid over onze dagelijkse uitvoering. Ik zet me als ambassadeur voor de Jeugdverpleegkundige graag in om mijn collega’s te motiveren meer verpleegkundig (persoonlijk)leiderschap te tonen.

 9. anique schreef:

  Ik herken bovenstaande dingen allemaal, maar ik denk vooral dat als je zo je vak uit oefent je veel meer plezier en voldoening uit je werk kan halen.
  Het houd je fris en actief en je houdt passie voor het vak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *